Babianer

Babianer

Babianer är en grupp som består av fem olika arter apor. Babianer finns utsprida över stora delar av Afrika från Sydafrika upp till norra Afrika.

Dessutom finns babianer på t.ex. Madagaskar och på den Arabiska halvön.

Fakta om Babianer

Fakta
Parameter
Latinskt namnPapio
Engelskt namnBaboon
Antal arter5 stycken
UtbredningAfrika & Arabiska halvön
Könsmogen5-7 år
Dräktig180 - 185 dagar
Max ålder40 år
Vikt upp tillHonor: 12-25 kg
Hanar: 20-45 kg
LängdHonor: 48-84 cm
Hanar: 70-115 cm
Flockstorlek15-300 babianer
Maxhastighet45 km/h
FienderLejon, gepard och leopard
FödaFrukt, bär, växter, insekter & fåglar.
Babianer kan uppfattas som skrämmande med sina långa tänder och aggressiva beteende. Dock är det mycket ovanliga ett en människa blir dödad av en flock babianer men de stjäl ofta tillhörigheter.

Babianer är flockdjur

Babianer lever normalt i stora flockar på upp till 300 individer. I en del flockar finns det flera hannar och i andra finns bara en alfahanne.

Fiender

Babianens främsta fiende förutom människan är leoparder, geparder, lejon, men även schimpanser. Större rovfåglar kan även ta unga babianer.

Normalt är babianer bra på att skydda sig eftersom de är aggressiva och är bra på att samarbeta. Det är inte ovanligt att djuret som angriper en babian skadas svårt av babianens huggtänder.

Babianarter

Babian

De arter av babianer som finns är:

  • Anubisbabian har oliv- eller grågrön päls. Hanarna kan väga upp till 30 kg och honorna väger ungefär hälften så mycket. Anubisbabiner är den babianart som har störst utbredning från Egypten och Mail ned till Tanzania.
  • Chacmababianer är de största av babianerna och hannarna kan väga upp till 45 kg och honorna väger upp till 15 kg. Chacmababian finns i södra Afrika.
  • Mantelbabian är den mest nordligt spridda babianen och finns i länder i nordöstra Afrika och på Arabiska halvön. Dessa babianhanar blir väger bara upp till 20 kg och honorna blir hälften så tunga.
  • Röd babian är en art babianer som har rödaktig päls. En röd babian väger upp till 25 kg. På engelska kallas den röda babianen för Guinea baboon för att finns i Guinea och länderna däromkring.
  • Savannbabian är en babianart som lever i centrala Afrika och finns gott om i Kenya och Tanzanina men även i Somalia, Moçambique och Kongo. Hanarna kan väga upptill 25 kg.

Filmer och video på babianer

Här finns ett antal intressanta video om olika babianer som kan vara underhållande att titta på.

Baboon Attack!

The most famous baboons on the internet

Baboon vs Lion


Apor finns hos

Allt aproligt om apor

Här kan ni klättra igenom massor av fakta om apor, makaker gorillor och andra primater. Det finns även en hel del kul info och lustiga bilder på aporna.Meny - Apor
Till förstasidan på www.apor.seHögst upp på sidan om aporLängst ned på sidan om primater
OrangutangGorillaBabianNyheter